Ik heb blijkbaar een controversieel boek geschreven. Jep, ik, mogelijk een van de meest preutse mensen in het universum. Ik was me er niet bewust van toen ik het schreef en het was ook niet opzettelijk.
Ik ben nog uit de tijd dat voorlichting zich beperkte tot het technische aspect. Je weet wel, in de tijd dat de dieren nog spraken. Verder moest je over seks zwijgen en er vooral ver van wegblijven. Uiteraard volgen adolescenten – ook toen al – zulke adviezen klakkeloos. Een paar tientallen jaren later zit ik met een manuscript in mijn handen waarin ontluikende seksualiteit en seksuele weerbaarheid belangrijke thema’s zijn. En raad eens, dat lukt me niet zonder effectief over seks te schrijven.
Adolescenten en seks? Nee!
Wat me opvalt, is dat in veel Young Adult boeken het thema wel aan bod komt, maar dat er meestal netjes omheen geluld wordt. Meestal gaat het van passages als ‘zijn lippen gleden behoedzaam langs mijn hals’ naar ‘het zonlicht drong onbarmhartig door mijn wimpers. Mijn ogen gleden over de achtergelaten kleren op de grond.’
Wat gebeurde er in tussentijd? Ik ben het eens met de stelling in dit artikel: is dat zo vies, vuil en vettig dat we er niet over durven schrijven? Het hoeft niet Fifty Shades te gaan. Heel eerlijk vind ik erotische boeken vaak wat plat en zelfs lachwekkend. Dat soort toestanden hoeft voor mij zeker niet in een Young Adult. Anderzijds denkt een jongere van vijftien wel na over seksualiteit. Ze kunnen het volgens mij best aan om daarover te lezen.
Als het op een mooie wijze is neergezet, is het dan niet net goed? Moeten we niet, naast jongeren te informeren en te wijzen op de gevaren, ook meegeven dat het iets mooi en plezierig kan zijn? Zo denk ik er alvast over. Vraag is: wat moet ik nu met mijn ‘verboden literatuur’?
Labels en hokjes
Waarom maak je er geen New Adult (NA) van, vragen sommige stemmen? In dat genre is het hoofdpersonage 18+ en heeft seks zeker een belangrijke plaats. Vaak zijn de personages studenten of jonge starters die net op eigen benen staan. Ook in dat plaatje past mijn verhaal niet.
Het is een ontroerend verhaal over twee scholieren op ontdekkingstocht naar elkaar en vooral zichzelf. Seksualiteit is daar slechts een onderdeel van, maar wel een belangrijk. Elke scene heeft een functie in het verhaal.Lag de seksuele meerderjarigheid in België trouwens niet op zestien? Waarom mag seksualiteit dan geen plaats krijgen in het YA-genre? Is dat censuur echt nodig of kunnen we besluiten dat een gezonde nieuwsgierigheid naar seksualiteit oké is?
Liefs,
het controversiële kneusje
Reactie plaatsen
Reacties