Iedereen kent de uitdrukking. Zolang ik me kan herinneren, beoordelen mensen me op mijn 'cover'. Ik was te klein, te dun, te puisterig, te jongensachtig, te donker... Als de afgelopen dagen ons iets leren, is dat er nogal vaak geoordeeld wordt op basis van iemands uiterlijk.
Eigenzinnigheid versus mainstream
Met boeken is dat niet anders. Iets past in een hokje, of niet. Recent onderzoek toont aan dat 40% van de keuze voor een boek, bepaald wordt door de cover. Je kan dus maar beter het juiste plaatje uitkiezen als schrijver of uitgever. Vaak zie je een mysterieus kijkende jongedame op de cover van Young Adultboeken. Bij YA-fantasy zijn de covers dan net weer minimalistisch. Af en toe is er een moedige enkeling die wat anders wil proberen. Dat is vaak een hit or miss-situatie. Recent volgde ik een interessante discussie op een boekenblog.
Babysteps...
Interessant, want ik ben een van die steenezels die wat anders wilde proberen. Net zoals de auteur van het felbesproken boek in de blog, koos ik voor een getekende cover. Die keuze lokte veel reactie uit.
Het grote verschil tussen de schrijfster van dit omstreden boek en mezelf is dat zij al een behoorlijke achterban had voor ze haar eerste boek lanceerde. Ik ben een Vlaamse, onbekende schrijfster in de wieg van haar carrière, die een eigen stijl wil ontwikkelen. Tegelijk besef ik dat een pannenkoek verkopen die eruit ziet als een appel niet werkt. Het zorgt voor de nodige frustratie: een boek schrijven dat goede recensies krijgt, maar door de doelgroep minder opgepikt wordt door de eigenzinnige cover. De uitgever en ik namen een risico en ik ben blij dat we dat probeerden. Nu is het tijd om een stap terug te nemen en te evalueren.
Nieuwe cover
De Kilte van een zomernacht verschijnt voor zijn tweede druk in een nieuw jasje. Niet omdat mijn uitgever me onder druk zette, nee, op mijn vraag. Soms moet een mens zijn eigenzinnigheid wat meer doseren. Wees gerust, op mijn covers komen geen lelijke stockfoto's. Het wordt nog steeds iets eigenzinnig, alleen geen illustratie van eigen hand. De eerste fotoshoot is achter de rug en de resultaten zijn prachtig. Ik zag 'Lara' binnenkomen en kreeg bijna tranen in mijn ogen. Mijn tekening krijgt normaal gezien een plaats in het binnenwerk, bij het hoofdstuk waar ze bij hoort. Daar zal ze veel meer tot haar recht komen. Want ook die reacties krijg ik: na het lezen van het boek begrijpen mensen de cover en worden ze er vaak verliefd op. Zoals met alle goede dingen in het leven, is dosering belangrijk, zeker als startende auteur. Verandering kan je enkel bewerkstelligen van binnenuit. Die grote coup, die pleeg ik nog wel. Ge moogt gerust zijn.
Reactie plaatsen
Reacties